Teknoloji sektöründe yeni yeteneklere yönelik talep her zamankinden daha fazla ancak günümüzde çoğu şirket bu alanda gerçekten kalifiye kişileri bulmakta zorlanıyor. Özellikle de yapay zeka alanında…
CNET, ReadWrite başta olmak üzere teknoloji alanında çeşitli mecralarda yazılar kaleme alan Matt Asay’e göre geleneksel eğitim sistemlerini uygulayan okullar, küresel ekonominin hemen şimdi ihtiyaç duyduğu nitelikle insan kaynağını yetiştirmek konusunda biraz tıkanmış durumda.
Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Holberton Okulu’nun kurucu ortağı Julien Barbier’e göre ise geleneksel okullar teknoloji pazarının ihtiyaçlarına cevap vermekte oldukça yavaşlar…
Yapay zeka alanında çalışan kalifiye insan sayısının azlığı sadece yapay zeka mühendislerinin sorunu değil. 2020’de Linkedin tarafından yapılan bir araştırmaya göre ( https://economicgraph.linkedin.com/workforce-data?trk=workforce&veh=workforce#view-all/by-year) yazılım geliştiriciliği küresel teknoloji pazarında en çok rağbet gören meslek olarak ilk sırada geliyor.
Microsoft ise gelecek beş yıl içinde yazılım geliştiriciliği odaklı olmak üzere 149 milyon yeni iş alanının ortaya çıkacağını öngörüyor (https://blogs.microsoft.com/blog/2020/06/30/microsoft-launches-initiative-to-help-25-million-people-worldwide-acquire-the-digital-skills-needed-in-a-covid-19-economy/)
Microsoft geçen yıl başlattığı kampanya ile 25 milyon insana sahip olduklarından daha fazla dijital beceri kazandırmayı hedeflediğini açıklamıştı. LinkedIn ve GitHub platformlarıyla kendini geliştirmek, yeni dijital beceriler kazanmak isteyenler için çeşitli eğitim araçlarına ücretsiz erişim sağlayan Microsoft, sunduğu eğitimleri de göreceli olarak düşük maliyetli olarak tasarlarken, iş arama sürecinde olanlara kendilerini geliştirme fırsatı sunarak bir anlamda ‘’sosyal sorumlu’’ bir şirket algısını güçlendirmiş oldu.
Teknoloji devleri eğitim alanına yeni yaklaşımlar getirmeye devam ederken geleneksel okulların özellikle teknoloji odaklı işler açısından güncelden uzak bir müfredata bağlı kaldıkları ve günceli yakalamaktan uzak oldukları ise bir başka gerçek. Matt Asay, yazısında bu önemli konuya parmak basarken konunun farklı taraflarından da görüşler almış.
Geleceği kodlayan yeni nesil eğitim modeli: Ecole 42
42 İstanbul (https://www.42istanbul.com.tr/tr/42-istanbul/) olarak 31 Ağustos tarihinde kapılarını İstanbul’da da açan, uluslararası yeni nesil kodlama okulu Ecole 42 bu boşluğu doldurmak konusunda hayli iddialı kurumlardan biri.
Merkezi Fransa’da olan; 18 yaşından büyük ve yazılımcı olmak isteyen herkesin ücretsiz eğitim alabildiği Ecole42’nin genel direktörü Sophie Viger, Ecole42 öğrencilerinin tümünün, evet yanlış okumadınız tümünün!, okulun ikinci yılında çalışmaya başladığını söylüyor ve ekliyor: ‘’Herkes bu parlak teknolojik geleceğin bir parçası olabilir. Çok daha büyük ve zengin bir yetenek havuzuna erişebiliyor olmak şirketler açısından da çok büyük kazanç’’.
İşin bir başka boyutu: Akademiden teknoloji endüstrisine beyin göçü
Mevcut eğitim modeli ve içeriğinin teknolojinin gerisinde kalmış olması bir diğer olumsuz sonucu da beraberinde getiriyor. Matt Asay’in yazısında işaret ettiği üzere, özellikle yapay zeka alanında çalışan akademisyenler ve araştırmacıların önemli bir bölümü akademi yerine sektörde çalışmayı tercih ediyorlar günümüzde.
Stanford Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü’nün verilerine göre akademi her yıl kan kaybediyor. 2018 yılında bilgisayar bilimleri alanında çalışan 40 akademisyen, üniversitedeki işlerinden ayrılarak yüksek maaşlarla teknoloji sektöründeki çeşitli şirketlere transfer olmuş durumdalar. 2012’de Stanford gibi prestijli bir kurumdan ayrılan profesör sayısının 15, 2004 yılında ise sıfır (rakamla 0) olduğunu düşünürsek akademiden teknoloji sektörüne ciddi bir beyin göçü yaşandığını söylemek yanlış olmaz.
Teknoloji alanındaki yetenek açığının global ekonominin dijital dönüşümünü de yavaşlattığını belirten yazar Matt Assay, önümüzdeki 10 sene içinde yazılımcı sayısından çok, yazılımlara gereksinim olduğunu belirtiyor. Danışmanlık şirketi Korn Ferry’e göre ise 2030 yılı itibariyle küresel bazda teknoloji, medya ve telekomunikasyon sektörlerinde 4.3 milyon çalışan açığı olacak.
Gençlerde yeni eğilim, alternatif eğitim modelleri
Bu döneme damgasını vuran Covid-19 pandemisiyle artan teknoloji kullanımı sayesinde, geleceğin meslek alanları düşünüldüğünde fırsatların nasıl bir çeşitlilik arz ettiğini görme şansımız oldu. Gençler arasında yeterlilik temelli öğrenme oldukça popülerleşiyor.
ECMC Group tarafından 2.200 gencin dahil edildiği bir araştırmada gençlerin yarısının dört yıllık bir üniversite eğitimi almaktansa alternatif eğitim modellerini tercih ettikleri gözleniyor.Bu aynı zamanda bireylerin, yaşam boyu öğrenme dediğimiz süreç içerisinde, seçtikleri alanda farklı kurumlardan aldıkları sertifika veya yeterliliklerle alışılagelmiş eğitim modellerinin de dışına çıkabilecekleri anlamına geliyor.
Yazının en çarpıcı kısımlarından biri de üniversite öğrencilerinin üniversitede aldıkları eğitimin değerini sorgulamalarına dair… UNESCO International Institute for Educational Planning program lideri Michaela Martin, günümüzde üniversite öğrencilerinin yarısının, aldıkları eğitimin değerli olup olmadığını sorguladığını; mezun olduktan sonra iş ararken kendilerine gerekecek olan beceri ve bilgi düzeyine ise yeterince güvenmediklerini belirtiyor.
Çevrimiçi eğitim platformları üniversiteyle bir olur mu?
Öte yandan küresel teknoloji endüstrisinin talepleri, yapay zeka ve veri bilimi gibi alanlarda eğitimler düzenleyen Coursera, Udacity, Udemy gibi çevrimiçi eğitim modellerini de ortaya çıkarmış durumda. Peki bu türden bir eğitim modeli yakın gelecekte akademinin yerini alabilir mi? Kısa vadede çok mümkün görünmüyor olsa bile, teknoloji okuryazarlığını yaygınlaştırmak açısından bu tür platformların herkese bir biçimde dokunabildiğini de unutmamak gerek…
Matt Asay’in tartışmaya açtığı bu konu eğitim sektöründeki tüm paydaşlar tarafından ele alınıp üzerine tartışılmayı fazlasıyla hak ediyor.
Yazıya https://www.techrepublic.com/article/new-schools-seek-to-bring-ai-programming-literacy-to-fill-the-talent-gap/ linkinden ulaşabilirsiniz.