Teknoloji alanında yaşanan tüm gelişmeler, trendler ve teknolojinin günlük hayata yansımalarının konuşulduğu Yeni Şeyler Rehberi programında Türkiye Açık Kaynak Platformu ve 42 Okulları konuşuldu!
Sputniknews radyo programcısı Serhat Ayan’ın hazırlayıp sunduğu 15 Kasım’daki programa TÜBİTAK TÜSSİDE Teknoloji Stratejileri ve Dijital İş Modelleri Lideri, Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya, konuk olarak katıldı.
Yerlikaya, Platform’un kuruluş öyküsü ve sürdürülmekte olan çalışmalar hakkında bilgi verdi; kısa süre önce Türkiye’de de açılan ve öğrencilerden yoğun ilgi gören 42 Okulları’nı anlattı.
Serhat Ayan’ın sorularını yanıtlayan Sertaç Yerlikaya, Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun temel hedefinin ‘’Türkiye’deki yazılımcı sayısını artırmak ve rekabetçi yazılım ekosisteminin oluşabilmesi için açık inovasyon ve rekabet öncesi işbirliği ortamını oluşturmak’’ olduğunu kaydetti.
Platform bünyesinde şirketler, kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm paydaşlarla çok sayıda ortak proje yürüttüklerini belirten Yerlikaya, bu çalışmalar arasında Türkçe Doğal Dil İşleme, Pardus Yaygınlaştırılması Projesi, güçlü özellikler ve avantajlara sahip, açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz nesne ilişkisel veri tabanı sistemi olan PostgreSQL Yaygınlaştırılması Projesi, Mobilite Yazılım projesi ve Dijital Rozet projesinin yer aldığını ekledi.
Yürütülen projelerin yanı sıra Platform çatısı altındaki etkinlikler hakkında da bilgi veren Yerlikaya, Platform tarafından düzenlenen Açık Seminer etkinliğinin her ay akademi ve sektörden uzman isimleri ağırlayarak açık kaynak alanında yürütülen akademik çalışmaları ve şirketler nezdinde devam eden açık kaynaklı projeleri kamuoyu ile buluşturduğunu kaydetti.
Sertaç Yerlikaya, Türkiye’nin yazılım ihraç eden bir ülke haline gelmesi için en belirleyici unsurun kalifiye insan kaynağı olduğunu vurgulayarak 42 Okulları’na giden süreci şöyle anlattı:
‘’Açık kaynak, şirketlerin ve kurumların kendi başlarına çözemeyecekleri problemleri tüm paydaşların katkı sunduğu bir ekosistem içinde çözüme kavuşturması anlamına geliyor. Yaşadığımız çağda dünyanın karşı karşıya olduğu önemli problemlerin çözüm beklediğini görüyoruz. Öncelikle bu sorunlar çözülmeli ve ardından işin kazanç ve ticari boyutu konuşulmalı diye düşünüyoruz. Ve tüm bunları yapabilmek için insan kaynağımıza yatırım yapmak zorundayız. Yazılım sektörü özelinde baktığımızda ülkemizde kayıtlı yazılımcı sayısı 200 bin civarında seyrediyor. Bu sayıyı çok hızlı biçimde artırmalıyız. Bir başka deyişle, bizim bir yazılımcı ordusuna ihtiyacımız var. Bu amaçla dünyadaki yıkıcı ve dönüştürücü eğitim modellerini detaylı biçimde inceledik. Fransa’da 2013 yılında kurulan Ecole 42’nin yenilikçi modelini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle ülkemize getirdik. 42 İstanbul ve 42 Kocaeli olmak üzere iki kampüste okullarımız faaliyetlerine başladı’’.
Ecole 42’nin öğretmensiz, ücretsiz ve iş garantili bir model olduğunu belirten Yerlikaya, sistem hakkında şu bilgileri verdi:
‘’18 yaş üstü, yazılımcı olmak isteyen herkes 42 Okulları’na başvuruda bulunabiliyor. Başvuru sürecinde mantık ve hafıza sorularından oluşan bir online sınav düzenliyoruz. Bu sınavı geçenler bir aylık havuz eğitimine başlıyor. Ara sınavlar ve projelerle ölçümlemeler yapılıyor ve bir ay sonunda başarılı olanlar okula kabul ediliyor. 42 Okulları’nda öğretmensiz bir eğitim modeli sunuyoruz. Öğrenciler birbirinden öğrenme yoluyla ilerliyor.
42 Okulları’nın bir diğer özelliği ücretsiz olması. 42’yi ayrıcalıklı yapan en önemli unsur ise öğrencilerin eğitim sürecindeyken bile iş bulabiliyor olması. İş garantili bir eğitim modeli sunuyoruz. Bu süreçte öğrencilerimizden en önemli beklentimiz ise azimli olmaları, zorluklardan yılmamaları.
Amacımız ülkemizin yazılım ihraç eden bir konuma yükselmesi olduğu için bunu sağlayacak yazılımcı ordusunu yetiştirmek üzere bu konuda istekli tüm arkadaşlarımızı 42 Okulları’na başvurmaya davet ediyoruz’’.