Türkiye Açık Kaynak Platformu tarafından gerçekleştirilen Açık Seminer dizisi Kasım ayında da sektör ve akademiden uzmanları Açık Kaynak çerçevesinde buluşturdu. 11 Kasım Perşembe günü çevrimiçi düzenlenen seminer, “Pardus ve Açık Kaynak Kodlu Sunucu Sistemleri” ve “Açık Kaynak Dostu Müfredat Mümkün mü?” konu başlıklarıyla geçekleştirildi.
Seminerin ilk bölümünde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Aydın Tarık Zengin, ‘’Açık Kaynak Dostu Müfredat Mümkün mü?’’ başlığıyla katılımcılarla buluşurken; HAVELSAN Açık Kaynak Yazılımları Takım Lideri
Ali Orhun Akkirman, seminerin ikinci bölümünde ‘’Pardus ve Açık Kaynak Kodlu Sunucu Sistemleri’’ni anlattı. Açık Seminer’in moderatörlüğünü, Türkiye Açık Kaynak Platformu’ndan Aslı Arpacı üstlendi.
Açık kaynak kodlu yazılım bilgisi istihdam şansını artırıyor
Dr. Aydın Tarık Zengin,sunumunda üniversite öğretiminde kapalı kaynak kodlu yazılımların sıklıkla kullanıldığına değinerek bu durumun aynı zamanda üniversiteyi tamamlayarak iş hayatına atılan, özellikle mühendislik bölümleri mezunlarının kısıtlı bir ekosisteme dahil olmasına neden olduğuna dikkat çekti. Mezunların açık kaynak kodlu yazılımların sıklıkla kullanıldığı çok daha büyük bir ekosisteme dahil olabilmeleri için öğrenim hayatlarının ilk gününden itibaren açık kaynak felsefesi ile tanışık olmalarının önemli olduğunu vurgulayan Zengin, bu kapsamda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde hayata geçirdikleri pilot müfredat çalışması hakkında bilgi verdi.
Konuşmasında kapalı kaynak kodlu yazılımlarda kullanıcıları kısıtlayan kimi noktalar olduğuna değinen Zengin, bu tür yazılımların sahibinin kim olduğu sorusu, yazılımda değişiklik yapılamaması, yalnızca sunulan özelliklerle sınırlı olması, kullanıcının bu limitler dışında geliştirme yapamıyor olması gibi handikaplar olduğunu belirtti. Klasik müfredatın kapalı kaynak kodlar üzerine kurulu olmakla birlikte artık bu durumun değişmeye başladığını aktaran Aydın Tarık Zengin, sektörden gelen talepler doğrultusunda bu alanda farklı yönelimler olmaya başladığını şöyle anlattı:
‘’Açık kaynak kodlu yazılımların artık sektörde bir karşılığı olduğunu görmeye başladık. Sadece kapalı kaynak kodlu yazılım bilen yeni mezunların istihdam şansı artık sınırlı olmaya başladı. Bunu sektördeki beklentileri ölçtüğünüzde de görebiliyorsunuz. Linkedin TR, Kariyer.net gibi mecralardaki iş ilanlarını inceledik. Bu ilanlarda açık kaynaklı kodlu yazılımcı ihtiyacı ve beklentisi olduğunu gördük. ABD’deki benzer sektörel ilanları da inceledik, orada da bu alanda yetkin kişilere olan ihtiyacın önemli bir noktaya ulaştığını görüyoruz. Dolayısıyla piyasada bir karşılığı olduğunu gördüğümüz için Açık Kaynak Dostu Pilot Müfredat projemizi hayata geçirdik’’.
Açık Kaynak Dostu Pilot Müfredat
Dr. Zengin, 2018’de temelleri atılan ve 2019’da hayata geçirilen pilot proje kapsamında belli bir süreç dahilinde çeşitli dersleri açık kaynak kodlu yeni bir sisteme taşımaya başladıklarını ve zaman içerisinde daha fazla dersi taşıyarak üniversite bünyesinde sadece Pardus işletim sistemiyle çalışan bir laboratuvar kurduklarını belirtti. Bu değişim sürecinde öğrencilerden olumlu geri bildirimler aldıklarını kaydederek konuşmasına şöyle devam etti:
‘’Yaptığımız değerlendirme anketlerinde 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin çoğunun açık kaynak ve özgür yazılım kavramları hakkında bilgi sahibi olduklarını gördük. Ayrıca pek çoğu Linux işletim sistemini hem okulda hem de evde kullandığını belirtti. Bu bizim için sevindirici bir gösterge. Üniversitemiz bünyesinde Türkiye’de Liderahenk MYS ile yönetilen ilk üniversite laboratuvarını kurduk. Halen 400’den fazla öğrencimiz burada açık kaynak projeleri üzerine çalışıyor. Yeni projelerimizden biri de Havelsan’ın geliştirdiği Liman MYS ile yönetilecek yeni bir açık kaynak laboratuvarı kurmak.
Kurduğumuz bu pilot projenin üniversite yönetimi tarafından sahiplenilmesi bizim için ayrıca değerli.Öğrencilerimiz başlangıçta tereddüt göstermiş olsalar da çok hızlı adapte oldular. Aslında bu pilot çalışmayı üniversite geneline yayarak idari süreçler, bilgi işlem süreçleri gibi alanlarda da kurumsal bir değişimi hedefliyoruz. Tüm bu çalışmalarda en önemli motivasyon kaynağımız ise,açık kaynak kültürünü geliştirmek adına bizden önceki çalışmalarıyla öne çıkan Türkiye Açık Kaynak Platformu, Havelsan, TÜBİTAK TÜSSİDE ve ULAKBİM oldu. Bu kurumlara çalışmaları ve destekleri için teşekkür ediyorum’’.
HAVELSAN, Açık Kaynak Yazılımları Takım Lideri Ali Orhun Akkirman ise ikinci bölümde yer alan sunumunda ‘’Pardus ve Açık Kaynak Kodlu Sunucu Sistemleri’’ üzerine bilgiler verdi.
Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemi olarak Pardus kullanımını anlatan Akkirman, kurumsal bir sistemde genel sunucu mimarisi ve kurumsal kullanımda neler kullanıldığı konusunda detaylı bir sunum yaptı.
İstemci veya sunucu işletim sistemi olarak Pardus kullanımı sırasında kullanılan veya kullanılması gereken açık kaynak kodlu sunucu servisleri hakkında bilgiler paylaşan Akkirman, ‘’Dağıtım nedir, Linux dağıtımı nedir, işletim sistemleri ne için kullanılır, sunucu sanallaştırma nedir?’’ gibi sorular çerçevesinde paylaşımlarda bulundu.
Seminer linki: