Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun Nisan 2020’den bu yana yaklaşık 64 konu başlığında, farklı uzmanlık alanlarından konuşmacıları ağırlayarak 400 bine yakın izleyiciye ulaştırdığı Açık Seminer dizisi yeni konular ve konuklarını ağırladı.
13 Temmuz 2021 tarihinde çevrimiçi gerçekleştirilen “Doğal Dil İşleme ve Uygulamaları” ve “Turkcell’de Yapay Zeka Çalışmaları” başlıklı Açık Seminer’e Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Reyyan Yeniterzi ile Turkcell’den Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi Kıdemli Uzmanı Dr. İlknur Durgar El-Kahlout konuk oldu.
Dr. Öğr. Üyesi Reyyan Yeniterzi konuşmasında doğal dil işlemenin tanımı ve zorluklarının yanı sıra bu alanda öne çıkan uygulamalardan örnekler verirken; Dr. İlknur Durgar El-Kahlout ise Turkcell bünyesindeki Yapay Zekâ uygulamaları hakkında detaylı bilgiler sundu.
‘’Dil çok önemli bir mental araç’’
Dr. Öğr. Üyesi Reyyan Yeniterzi sunumunda doğal dil işlemenin ne olduğu sorusundan başlayarak bu alandaki zorlukları, farklı yaklaşımları ve uygulamaları anlattı.
Ana dili sadece konuşma ve yazma süreçlerinde değil, düşünme gibi mental süreçlerde de kullandığımızı ifade eden Yeniterzi bu nedenle dilin çok önemi bir zihinsel araç olduğunu belirtti.
Dr. Yeniterzi, doğal dil işlemenin yapay zekâ ve dil biliminin kesiştiği alanda karşımıza çıktığını ve ardışık bir süreç olduğunu belirterek şöyle devam etti: ‘’Doğal dil işlemede amaç doğal dili anlamak, analiz etmek, cevap oluşturmak gibi görevleri yerine getirmektir. Ancak doğal dil işlemede dilin çok belirsiz olduğu durumlar da olabilir. Doğal dil işleme aynı zamanda kurguya açıktır. Örneğin ‘’Nalları dikmek’’ gibi bir deyiş onu oluşturan ‘nal’ ve ‘dikmek’ gibi sözcüklerden çok daha fazlasını ifade eder’’.
Dili meydana getiren kelime dağarcığı ne kadar geniş ve zenginse doğal dil işleme uygulamalarının da aynı oranda geliştirilebileceğini belirten Yeniterzi, arama motorları kullanarak anahtar kelime aramadan metin sınıflandırması ve duygu analizine çeşitli seviyelerde uygulama örneklerinden bahsetti. Dr. Öğr. Üyesi Reyyan Yeniterzi konuşmasında ayrıca klasik makine öğrenmesi ve yüksek başarımlı yöntemler olan yapay sinir ağı temelli mimariler hakkında bilgiler verdi.
‘’Turkcell’de Yapay Zekâ Çalışmaları’’
Seminerde ‘’Turkcell’de Yapay Zekâ Çalışmaları’’ üzerine konuşan Dr. İlknur Durgar El-Kahlout ise Turkcell bünyesinde yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirilmiş servisler hakkında genel bilgiler sunarak Doğal Dil işleme konularında yapılan çalışmaları anlattı.
Konuşmasında yapay zekâ çalışmalarında elzem olan veri toplama, veri kalitesi ve etiketlenmesinden de bahseden Dr. İlknur Durgar El-Kahlout, İmaj ve Video İşleme, Robotik Proses otomasyonu, Sosyal Medya Paylaşımlarında Duygu Tahmini gibi uygulamalardan örnekler verdi.
40 bin sahte kimlik ve pasaport belirlendi
El-Kahlout’un verdiği çarpıcı uygulama örneklerinden biri de Turkcell bayileri genelinde yapılan bir çalışmaya dairdi. İmaj İşleme uygulaması sayesinde bayilere ulaşan 40 bin adet sahte kimlik ve pasaportun tespit edildiğini belirten El-Kahlout, yapay zekâ yardımıyla yaklaşık 12 Milyon TL tasarruf sağlandığı bilgisini verdi.
El-Kahlout, ayrıca kamera uygulamasıyla Turkcell bayilerini ziyaret eden müşterilerin aldıkları hizmetten memnun kalıp kalmadıklarını yüz ifadelerinden analiz edebildiklerini belirtti.
Açık Seminer’in moderatörlüğünü Türkiye Açık Kaynak Platformu’ndan Aslı Arpacı üstlenirken; Türkiye Açık Kaynak Platformu Ekosistem Koordinatörü Müge Kocahan, izleyicileri Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun güncel çalışmaları ve projeleri hakkında bilgilendirdi.
Kocahan, sunumunda Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun ülkemizin yazılım ihraç eden bir ülke olması vizyonu doğrultusunda nitelikli yazılım geliştirici sayısını artırmayı hedeflediğini belirtti ve bu hedef doğrultusunda 500 bin yazılımcı yetiştirerek açık kaynak ekosistemini büyütmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Açık Seminer’in tamamını linkten izleyebilirsiniz.