Linux Vakfı, IBM, Samsung ve Prometeo yapay zekâ ve nesnelerin interneti araçlarıyla, yangın söndürme ekiplerinin güvenliğini sağlayan Pyrrha adlı açık kaynak tabanlı bir uygulama geliştirdi. Call for Code Global Challenge 2019’da büyük ödülü alan proje, büyük orman yangınlarına müdahale eden itfaiye ekipleri için ileri teknolojiyle geliştirilmiş bir ilk yardım çantası işlevi görüyor.
Geçtiğimiz son beş yılda dünyanın pek çok bölgesinde çıkan orman yangınlarıtelafisi imkansız hasar ve kayıplara yol açtı. Avustralya, İspanya ve ABD’nin batısındaki zengin orman örtüsünün bir bölümü bu yangınlardan önemli ölçüde etkilenerek yok oldu.
İklim Enerji Çözümleri Merkezi’ne göre (Centre for Climate Energy Solutions -C2ES), orman yangınlarının artık daha sık olmasındaki en önemli etmen ilkim değişikliği. Bu da özellikle yangın söndürme ekiplerini önümüzdeki yıllarda daha da zorlayacağa benziyor.
Türkiye ise içinde bulunduğu Akdeniz kuşağı ülkeleri gibi orman yangınlarının sıkça görüldüğü coğrafyalardan biri. Ne yazık ki geçtiğimiz son 10 yılda ülkemizde orman yangınlarının sayısı ve yanan ormanlık arazi sayısı giderek artış gösterdi.
2021 yazının en sıcak dönemini yaşadığımız bu günlerde Antalya Manavgat’ta meydana gelen büyük orman yangını tüm sıcaklığıyla gündemimizdeyken, dünyanın en büyük teknoloji üreticilerinden Linux, IBM, Samsung ve Prometeo Platformu büyük orman yangınlarına müdahale eden itfaiye ekiplerinin can güvenliği için geliştirilmiş açık kaynak tabanlı Pyrrha uygulamasını eş zamanlı olarak dünyaya duyurdu.
Samsung B2B Mobil Başkan Yardımcısı KC Choi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Samsung ve IBM’in sosyal ve çevresel sorunlara yönelik ortak çözümler geliştirmek konusunda uzun yıllara dayanan bir işbirliği kültürüne sahip olduğunu belirtti. Choi, ‘İklim değişikliğinin getirdiği olumsuzluklarla mücadelede kullanabileceğimiz, ortak fayda odaklı yeni bir teknolojiyi sunmaktan mutluyuz. Açık Kaynak teknolojisinin önemli bir bileşeni olan Call for Code (Kodlama için Çağrı) bizim için dünyanın gerçek sorunlarına yönelik açık kaynaklı çözümler geliştirmek bakımından son derece önemli bir fırsat’’ diye konuştu.
Prometeo’nun kurucu ortaklarından Salome Valero ise, ZDNet’e verdiği söyleşide tümüyle açık kaynak tabanlı olan bu uygulamanın geliştiricilere ilk kaynağından geribildirim sunduğu belirtti.
Prometeo, Linux Vakfı ve IBM yetkilileri, açık kaynak projesi Pyrrha ‘nın itfaiye mensuplarının can güvenliğini korumak amacıyla bilişim teknolojilerindeki birikimi yenilikçi araçlarla buluşturmaya devam edeceklerini vurguladı. Linux Vakfı Başkan Yardımcısı ve Proje Geliştirme Sorumlusu Mike Dolan’ın deyişiyle, Pyrrha teknolojide inovasyonu hızlandırarak pek çok insanın hayatını kurtarmaya vesile olan projelerle açık kaynağın gücünü temsil eden güncel bir örnek teşkil ediyor.
Prometeo’nun kurucu ortakları bir hemşire, bir itfaiyeci ve birkaç yazılımcıdan oluşuyor. David Clark Cause, IBM, BM İnsan Hakları Ofisi ve Linux Vakfı tarafından hayata geçirilen Call for Code (Kodlamaya Çağrı) programı kapsamında 2019 yılında Global Challenge’da yarışan ve büyük ödülü alan Prometeo, geçtiğimiz iki yılda offline teknolojiyi mobil cihazlar ve akıllı saatlerle entegre ederek, iki yönlü uyarıcılar ve toksin ölçümü sistemleri geliştirdi. 2020 ve 2021’de İspanya’da bazı test sahalarında uygulamayı deneme fırsatı bulan ekip, itfaiye ekiplerinden aldığı geri bildirimlerle nihai kullanıcı için gereken teknik veriyi oluşturdu.
Uygulamadaki yapay zekâ sayesinde karbon monoksit, nitrojen dioksit, hava sıcaklığı, nem oranları gibi ölçümler anlık olarak yapılıyor, bu ölçümler anlık analiz edilerek sahada o sırada alınabilecek aksiyon önerileri hazırlıyor ve ekiplere gönderiliyor.
Salome Valero, “Partnerlerimizin ve açık kaynak topluluğunun katkılarıyla Pyrrha açık kaynak projemiz hepimiz için bir hayalken artık gerçek hayata taşınmış oldu. Anonimleştirilmiş veri ve gelişmiş sensörlerle itfaiye ekiplerine test sürecinde sahada gerçek zamanlı bir deneyim sunduk. Onlardan aldığımız geri bildirimler sayesinde ısı, nem, karbon dioksit gibi değerlerin yanı sıra nitrojen dioksit oranını da ölçebilen bir nesnelerin interneti uygulaması geliştirdik. Aynı şekilde kırmızı alarm verildiğinde titreyen yeni bir akıllı saat geliştirildi. Yol haritamız ve hedeflerimizde bu ve benzeri uygulamaları çoğaltmak var; tabii geliştiriciler açık kaynaklı Pyrrha’ya katkı sundukları sürece biz de elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız’’ diyor.
Pyrrha açık kaynak projesi GitHub’da erişime açık olarak yer alıyor ve dünyanın her bölgesinden itfaiyecilere daha güvenli iş şartları sağlamak üzere geliştiricilerin katkısını bekliyor.